KiB inviterer tilbake:
Trude Berg
“Habitus”

25.- 27. april

Foto: Tonje Bøe Birkeland

Vernissasje med obvarabrenning fredag 25. april kl. 18.00.

Øvrige åpningstider:
lørdag: 12-17
søndag: 12-17

Utstillingen har gratis adgang og passer for alle aldre.
Vi minner om at under åpningen på fredag vil det også foregå en live obvarabrenning i skolens hage.

I utstillingen, “Habitus”, har tidligere KiB student og billedkunstner, Trude Berg, lagt opp til et møte mellom hennes egne keramiske skulpturer og resultatene fra flere workshops i hennes verksted med studenter fra Kunstskolen i Bergen. På selve åpningskvelden skal studentenes arbeid brennes ved hjelp av Obvarateknikken, også kalt Baltisk Raku, i skolens hage. Obvarateknikk er en måte å dekorere og forsegle keramikk på, hvor man dypper det glødende varme objektet i en flytende surdeigsmasse laget av mel, sukker, gjær og vann. Resultatene er uforutsigbare og gir et organisk preg.

I løpet av utstillingsperioden skal de ferdig brente studentarbeidene settes sammen til en felles struktur. De ulike delene, skapt hver for seg, mange uvitende om hverandres resultat, skal kobles sammen og vokse ved hjelp av hverandre. Prosessen er intuitiv og de individuelle delene må behandles med både varsomhet, tålmodighet og et åpent blikk for mulighetene som ligger i de forskjellige modulenes karakter. I løpet av utstillingshelgen inviteres publikum inn til å observere denne prosessen.

Tittelen på utstillingen har Berg hentet fra den franske sosiologen, Pierre Bourdieus, teori om sosial klasse, om hvordan miljø er med på å forme oss i oppveksten, hvordan det utstyrer oss med visse karaktertrekk, kunnskap og egenskaper som blir avgjørende for en fremtidig sosial posisjonering og tilhørighet i samfunnet.

På mange måter kan man si at denne utstillingen, og Bergs kunstneriske praksis og personlige historie, tar for seg mange av de samme problemstillingene som Bourdieus var opptatt av. Som en godt voksen kunststudent opplevde Trude Berg selv hvordan hennes nye miljø og kunstfaglige “oppvekst”, påvirket og endret hennes kulturelle og sosiale tilhørighet. I arbeidsprosessen sin jobber hun med å påvirke leiren fysisk og tar valg underveis basert på observasjon og vurdering og gir den visse egenskaper, som å kunne vokse i møte med andre moduler eller passe i en knyttneve. Materialenes historie og tilknytning til omverden er også til stede i arbeidet.
I utstillingen på Kunstskolen i Bergen viser hun obvara brente objekter sammen med koboltholdig glaserte objekter. Utvinningen og distribusjonen av kobolt, som også brukes i enorme mengder til produksjonen av el-bil batterier, kan være problematisk, av etiske og miljømessige hensyn. Sammenstillingen av de ulike teknikkene og materialene brukt til å forsegle leiren er både formal og tematisk sammenvevd. De endelige objektene er både like og ulike, med samme utgangspunkt, men formet, preget og satt i kontekst av hver sine materialhistorier.

Om tiden som student på Kunstskolen i Bergen sier kunstneren:
“De aller viktigste årene i min kunstutdanning var tiden jeg hadde på KIB. Selv nå etter å ha fullført en Master i Kunst er min praksis fortsatt sterkt påvirket av menneskene og erfaringene fra disse årene. Jeg tenker spesielt på den prosessbaserte utforskningen av materialer og fokuset på utholdenhet, observasjon og tilstedeværelse.
Selv om aldersforskjellen var stor i elevmassen ble vi en sammenspleiset gruppe. Noen av oss studerte sammen i hele syv år, da vi også fullførte bachelor- og masterutdanning sammen. På KIB kjente jeg for første gang i livet på gruppetilhørighet. Det hadde enormt stor betydning for meg personlig, men også for utviklingen av min kunstneriske praksis.”

Trude Berg gikk ut fra 2. året på KiB i 2017 og tok sin Mastergrad ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst ved Universitetet i Bergen i 2022. Hun ble tildelt Norske Kunsthåndverkeres Studentpris for prosjektet, «Som noe bærer og annet brister», som ble vist på avgangsutstillingen i Bergen Kunsthall. Trude har deltatt på utstillinger på Gyldenpris Kunsthall og KRAFT, (Bergen), Kunstnerforbundet og KÖSK (Oslo), NOT QUITE, (Fengersfors, SE) HilmArt (Steinkjer) og Studio K (Kvernaland).

Foto: Tonje Bøe Birkeland